
Annatko sairauden määrittää sinut ihmisenä? Voisitko ajatella, että sairaus on vain pieni osa sinua?
Annatko sairauden määrittää sinut ihmisenä? Olen ollut tilanteissa, kun ihminen on sanonut ”en minä voi, kun minulla on tämä sairaus.” Tämä on totta tavallaan, jos antaa sairaudelle suuremman roolin elämässään, kuin sille kaikelle muulle, mitä jää sen ulkopuolelle. Kun sairastumisesta johtuva kriisi on ohi, voin kysyä, annatko sairauden määrittää sinut ihmisenä?
Asenne vaikuttaa
Sairauksia tulee useimmille ihmisille, toisille jo nuorena ja toisille vasta vähän vanhempana. Oleellinen ero tulee siinä, että pystyykö henkilö hyväksymään sairautensa ja pääsee tavallaan sen päälle vai antaako sairauden määrittää omaa olemista ja tekemistä. Mikäli ihminen ei ole valmis hyväksymään sairauttaan ja taistelee vastaan avun vastaanottamista, se kuluttaa voimia ja sumentaa tulevaisuuden näkymää.
Lue myös: Kriisi pysäyttää ja pakottaa miettimään, miten tästä selvitään?
Puhu, puhu ja puhu
Monella on kova tarve puhua sairaudestaan ja on hyvä kertoa mahdollisimman pian omasta tilanteesta läheisille ja ystäville. Neuvo puhu on oikea ja silloin, kun on kyse pitkäaikaissairaudesta kannattaa harkita myös ammattihenkilölle puhumista. Kääntöpuolena ystäville ja läheisille puhumisessa voi olla, että sairastunut ei hädissään tiedosta omaa puhumisen tarpeen määrää.
Miksi etäisyyttä otetaan sairastuneeseen?
Puhumisen tarve omasta olosta voi olla valtava ja puhumisen tarve voi alkaa kuormittaa ystäviä ja läheisiä siinä määrin, että ystävät ja läheiset ottavat etäisyyttä. He voivat kokea voimattomuutta ja turhautuvat, kun eivät kykene auttamaan sairastunutta. Sairaan roolissa oleva saattaa olla vielä vahvasti kriisissä sairastumisensa kanssa, eikä ole valmis ottamaan neuvoja vastaan tai ei kykene toimimaan annettujen ohjeiden mukaan.
Hyväksyttyään tilanteen
Kun pystyy hyväksymään, että minulla on nyt tämä sairaus ja sen kanssa pitää oppia elämään, niin on helpompi ottaa myös apu vastaan. Tulevaisuus hyväksyttyään sairauden, sen kanssa eläminen on mielekkäämpää ja pystyy suuntautumaan eteenpäin. Huomio kiinnittyy eteenpäin suuntautuessa asioihin, joita pystyy tekemään, sen sijaan että pohtisi, mistä kaikesta jää paitsi ja mihin ei kykene.
Nykyään on paremmat mahdollisuudet selviytyä
Nykyään on paljon paremmat mahdollisuudet parantua vakavista sairauksista tai jatkaa elämää lähes normaalisti hyvän hoidon avulla, kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Asenne omaan selviytymiseen on suuressa roolissa sairaudesta selviämiseen tai sen kanssa elämän jatkumiseen.
Mieltä voi treenata
Mieltä voi treenata ja kasvattaa mielen muskeleita, samoin kuin lihaksia voi treenata ja kasvattaa lihasvoimaa. Mielen muskeleita kasvatetaan treenaamalla päivittäin toistuvia ajatusharjoituksia. Ajatusharjoitusten kautta aivot pikkuhiljaa oppivat uusia ajattelumalleja, jotka vaikuttavat pidempikestoisesti hyvinvointiin.
Lue myös: Huollatko mieltäsi, kuten kehoasi?
Lisäksi harjoittelun tuloksena henkiset voimavarat kasvavat ja taito kiinnittää huomiota hyviin asioihin lisääntyy, samalla läsnäolon taito kasvaa. Hyvällä mielellä kivut ovat paremmin siedettäviä, kuin huonolla mielellä.
Tutustu hyvinvointia ja jaksamista tukeviin valmennuksiin: Valmennus
1.9.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.
Recent Comments