fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Empatia vahvistaa

Empatia on erityisen tarpeellista on työelämässä ja työyhteisöissä. Empatia vahvistaa yhteenkuuluvuutta, halua olla tiimin jäsen ja pysyä tiimissä mukana.  Siellä missä empatia pääsee kukkimaan, ihmiset viihtyvät ja ovat lojaaleja työyhteisöään kohtaan. Näissä työyhteisöissä puhutaan hyvää toisten selän takana, pahan puhumisen sijaan. Työyhteisön tai tiimin jäsenten arvo koko yhteisölle on tunnistettu ja heistä huolehditaan. Tavallaan on ymmärretty, että työyhteisössä yhden osaajan puuttuminen vaurioittaa koko toiminnan ketjua.

Empatia korjaa

Empatia korjaa tilanteita ja ihmisiä. Empaattinen ihminen ei mene kyynärpäät teroitettuna eteenpäin elämässä, keinolla millä hyvänsä. Empaattinen ihminen ajattelee asioita monesta näkökulmasta, koska ei halua vahingoittaa muita omalla tekemisellä ja olemisella, vaan luoda yhteenkuuluvuutta. Empaattinen työkaveri ja esimies luovat toivoa ympärilleen haastavissa tilanteissa.

Lue myös: Toivo elämän eliksiiri

Empatia ei ole sympatian synonyymi

Välillä huomaa, että nämä kaksi asiaa sekoitetaan. Empatiassa ei mennä tunnetasolla mukaan toisen tunteeseen, jolloin tunnetilaa voidaan käsitellä rakentavasti. Sympatiassa taas tunnetilaan samaistutaan, niin vahvasti, ettei asioita päästä ratkaisemaan ja jumiudutaan kyseiseen tilaan. Samaistuessa ja jumittuessa jäädään ongelman sisään.

Lue myös: Sinä olet ainutlaatuinen

Empatia on taito

Empatia on kykyä ymmärtää, mitä toinen ihminen kokee ja miltä hänestä tuntuu, eli empaattinen ihminen kykenee laittamaan itsensä toisen henkilön asemaan ja näkee asioita ja tunteita toisen ihmisen näkökulmasta. Empaattisessa vuorovaikutuksessa henkilö ymmärtää toisen henkilön tunteita ja sen hetkisiä tarpeita, hän osaa eläytyä sopivalla tavalla tai sanoa sopivia asioita tilanteeseen. Empaattisesti suhtautuva onnistuu myötätuntoisesti eläytymään toisen ihmisen osaan

Välittävä ihminen

Ihminen, joka välittää ja huolehtii muista ihmisistä, hänellä on kyky havaita ja kiinnostusta pyrkiä ymmärtämään toisen tunteita. Hänestä löytyy herkkyyttä ja hänellä on halua uskoa kaikista ainakin aluksi hyvää. Tuntuu myös siltä, että tällainen henkilö haluaa muodostaa itse mielipiteensä toisesta ihmisestä, eikä halua ottaa muilta vastaan valmista kuvausta.

Empaattinen ihminen

Empaattinen ihminen huomaa silloin tällöin, että on ollut liian hyväuskoinen tai suorastaan sinisilmäinen joidenkin ihmisten tai asioiden suhteen. Suojatakseen itseään on hyvä tunnistaa omat rajat ja tehdä ne selväksi myös muille. Empaattista ihmistä käytetään helposti hyväksi erilaisissa tilanteissa, mikäli henkilö ei ole tiedostanut ominaisuuttaan riittävästi.

Miten sinä olet oppinut tunnistamaan omat rajasi?

Lue myös: Arvot ja rajat

9.2.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!