fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

hoitajalle suojavari vai koskemattomuus lailla

Hoitajalle suojaväri ajatus tuli kävelylenkillä, kun näin suojaväriään vaihtavan rusakon juoksemassa tien yli. Mikä voisi olla hoitajan suojaväri tai mikä on se laki, joka suojaa hoitajaa fyysisesti ja henkisesti. Tällä hetkellä pahaa oloa on vielä enemmän liikkeellä, kun kellään ei ole varmaa tietoa tulevaisuudesta.

Hoitajia työskentelee monenlaisissa työtehtävissä sosiaali-, kasvatus- ja terveysaloilla, osaaminen on todella laajaa ja mitä enemmän on koulutusta ja työvuosia takana, sitä suuremmalla ammattitaidolla työtä tehdään.

Tunteet työssä kuormittavat hoitajaa

Tunteet työssä kuormittavat hoitajaa, kun hoitaja kohtaa asiakkaan, asiakas saattaa olla esimerkiksi huolissaan, vihainen tai pettynyt. Nämä ovat kaikki tunteita, jotka vievät paljon tilaa asiakkaan ajatusmaailmassa. Usein asiakkaalla on tarve tyhjentää pahaolonsa jonnekin ja hoitaja katsotaan yleensä sopivaksi alustaksi tälle tyhjentymiselle.

Hoitaja on turvallinen kohde pahan olon tyhjentymiselle, koska vaitiolovelvollisuus ja useat lait suojaavat asiakkaan oikeuksia. Hoitajalta odotetaan ymmärtävää suhtautumista, vaikka asiakas käyttäytyisi huonosti. Psykiatriset sairaudet vaikuttavat merkittävästi asiakkaiden vuorovaikutustaitoihin, mikä on ymmärrettävää, mutta ei välttämättä hyväksyttävä. Onneksi pääosin asiakkaat ovat hyvin käyttäytyviä.

Lue myös: Kyynisyyden lähteillä

Hoitajalle lailla suojattu koskemattomuus

Hoitajalla pitäisi olla lailla suojattu koskemattomuus, koska hoitajat kohtaavat väkivaltaa ja uhkailua työssään. Hoitajan ammatti tuo todella paljon vastuita muiden ihmisten hyvinvointiin liittyen. Yhteiskunnassa oletetaan, että hoitajan ammattiin kouluttautunut ihminen asettaa muut ihmiset itsensä edelle. Hoitaja on myös ihminen ihmisten joukossa, jos toistuvasti hoitajan oikeuksia tallotaan, kestääkö hoitaja ammatissaan eläkepäiviin asti?

Helposti alkaa pohtia, mikä elämässä on tärkeintä. Tämän pohdinnan jälkeen, työn merkitys saattaa pienentyä. Ihminen lähtee kouluttautumaan eteenpäin tai voi kouluttautua jopa täysin toiselle alalle, jotta voisi elää itsensä, perheensä ja läheisten kannalta seesteisempää elämää. Silmät avautuvat sille, mitä elämä voi olla, jos opiskelee ja pääsee vaikuttamaan enemmän työhön ja omaan elämäänsä.

Lue myös: Suuttumus muutoksen moottorina

Vastuun kantamisesta kuuluu saada kohtuullinen korvaus

Työstä kuuluisi saada kohtuullinen korvaus. Television esiteltiin tässä pari viikkoa sitten taulukko hoitajien palkoista, toimittaja totesi lopussa, että palkka on kohdallaan muiden saman tason koulutuksen saaneiden kanssa, kun vuorolisät ja peruspalkka lasketaan yhteen.

Käsittääkseni vuorolisät eivät ole peruspalkkaa, vaan korvaus epämukavaan vuorokauden aikaan tehdystä työstä ja perheen kanssa menetetystä ajasta, joten palkat eivät ole samalla tasolla muiden saman tason koulutuksen saaneiden kanssa. Vastuu ja työstä saatava rahallinen korvaus ei ole tasapainossa. Kiitos- ja juhlapuheilla ei laskuja ja makseta.

Lue myös: Tuottavan työn määritelmä

Tässä muutama kysymys herättelemään ajatusmaailmaasi. Suostuisitko viettämään juhlapyhät ja viikonloput töissä, kun läheisesi ja ystäväsi ovat vapaalla? Mikä sinusta on riittävä rahallinen korvaus sille ajalle, jonka olet poissa lastesi ja perheesi luota viikonloppuisin ja juhlapyhinä? Onko sille olemassa hintalappua? Mikä sinulle on lopulta arvokkainta elämässä?

Lue myös: Sinä olet ainutlaatuinen

28.4.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!