fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

 

Huollatko mieltäsi, kuten kehoasi? Mieltään voi huoltaa monella tavalla, valitettavan usein se jää meillä vaille huomiota kiireen keskellä.

 

Huollatko mieltäsi, kuten kehoasi? Tämä kysymys herää minulle välillä, kun tapaan hyväkuntoisen ja sporttisen henkilön. Moni meistä harrastaa jotain liikuntamuotoa, se voi olla punttisalilla käyntiä tai muuta kehon kuntoon ja muokkaukseen auttavaa liikuntaa.

Liikunnalla voidaan purkaa stressiä jokin verran ja lisätä mielihyvän tunnetta, mutta mieltä kiristäviä asioita se ei valitettavasti aina poista. Siksi on hyvä kysyä itseltä “huollanko mieltäni, kuten kehoani?” Mitä vastaisit?

Mikäli stressi on jatkunut pitkään, olisi hyvä ottaa liikunnan rinnalle esim. työnohjaus kerran kuussa. Stressi ei purkaudu pelkällä liikunnalla, jos ajatukset kiertävät ympyrää, eikä uusia näkökulmia löydä yksin. Pitkäkestoinen stressi on terveydelle  haitallista.

Lue myös: Voimavarakeskeisellä työnohjauksella saa laatua työhön

Luottamus on perusta hyvälle yhteistyösuhteelle

 

Työnohjauksessa luottamuksella rakennetaan yhteistyösuhde asiakkaaseen, luottamuksen rakentamiseen pitää käyttää aikaa eli luottamuksen rakentamiseen voi tarvita esim. yhdestä kolmeen tapaamista, jos aikaa on rajatusti.

Asiakkaan kokiessa, että tämä hetki ja tämä ihminen on tässä minua varten, jotta voin mieltäni painavia asioita käsitellä, niin silloin on vankka pohja ohjattavan ja ohjaajan väliselle yhteistyölle perustettu. Yhteistyösuhteen muoto voi vaihdella vuosien mittaan, mutta ohjausta tai apua saanut henkilö useimmiten muistaa, kuka on pystynyt häntä auttamaan.

Jos asiat eivät etene

 

Moni asia jää toteutumatta, jos asioista ei voi keskustella avoimesti. Luottamuksellisuus on yksi työnohjauksen tärkeimmistä elementeistä, jos ohjattava ei luota työyhteisöönsä tai työnohjaajaansa, asioita jää sanomatta ja puhumatta.

Luottamuksen syntymiseen vaikuttavat monet asiat, kuten asenteet, arvot, elämän tilanteet, olosuhteet, henkilökohtaiset ominaisuudet ja mahdollinen asiantuntijuus tai sen puuttuminen jne.

Lue myös: Stressi on hyvä tsemppari, mutta huono isäntä

Hyvässä työnohjaussuhteessa asiakas vahvistuu ihmisenä

 

Hyvässä yhteistyösuhteessa asiakas vahvistuu ihmisenä. Onnistuneessa yhteistyösuhteessa ohjattavan ja työnohjaajan välisessä suhteessa dialogi on avointa ja tunteet voivat vaihdella itkusta nauruun. Vuorovaikutus on kokonaisvaltaista, voimavaralähtöistä, jossa on empatian ja luottamuksen elementit ovat läsnä.

Kokonaisvaltaisuudella tarkoitan ohjattavan tilanteen ymmärtämistä hänen näkökulmastaan. Työnohjaajana ajattelen, että tehtäväni on aukaista hänelle myös muita mahdollisia näkökulmia. Laajempi ymmärrys asioista, kun luo myös paremmat hyvinvoinnin olosuhteet.

Voimavaralähtöisyydellä tarkoitan, että ohjattava kokee löytävänsä ohjaajan avulla itselleen lisää voimavaroja itsestään ja ympäriltään, sekä kykenee ottamaan työnohjausprossin aikana itsestään ja ympäriltään löytyvät voimavarat käyttöönsä.

Työnohjauksen hetkessä oleminen ja eläminen

 

Työnohjauksen hetkessä oleminen ja eläminen auttaa viemään kiireen ja stressin tunnetta pois, sekä saamaan ajatukset järjestykseen niille varatuille paikoilleen. Meillä on asioita, joihin voimme vaikuttaa ja niitä asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan, kannattaa keskittää energia niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Tutustu DeToKin hyvinvointivalmennuksiin-> Valmennus

DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti. Teksti päivitetty 5.7.2024, alkuperäinen kirjoitus 16.6.2020 

Kiitos, kun jaat kavereillesi!