
Kasvaa vai katkeroitua?
Olemme eläneet viimeiset puolitoista vuotta epävakaata aikaa korona viruksen vuoksi. Monelle meistä elämä on ollut sitä, kun saadaan otettua yksi askel eteenpäin, niin tulee uusi rajoitus ja taas mennään kaksi askelta taaksepäin.
Tässä tullaan tilanteeseen kasvaa vai katkeroitua? Monet ihmiset ovat jääneet hyvin yksin asioistaan selviämään, vaikka tarjolla on ollut henkistä tukea ja osalle myös taloudellista tukea.
Avun tarpeen myöntäminen itselle ei ole kovin helppoa, jos on saanut itselleen selviäjän mallin elämässä. Voimavaroja pitää nyt punnita, että jaksetaan tehdä tietoinen valinta, kasvaa vai katkeroitua?
Lue myös: Anteeksianto ja anteeksi pyytäminen
Parempi kasvaa
Moni meistä valitsee mieluummin vaihtoehdon kasvaa, kuin katkeroitua. Kasvun edellytys on henkiset ja taloudelliset voimavarat. Henkisen voimavaran avulla voi löytyä keinoja kasvaa, toki siinä tarvitaan myös henkistä pääomaa, millä lähteä liikkeelle. Mitä, jos ollaan tilanteessa, että tahtoa on kasvaa, mutta taloudelliset resurssin on käytetty loppuun, onko silloin edessä katkeroituminen?
Ei välttämättä, moni meistä on varsin sitkeää tekoa ja periksi antaminen on harvemmin edes vaihtoehtona. Välillä pöydän tyhjennys ja uusi aloitus voimien keräämisen jälkeen voisi olla hyvin järkevää.
Lue myös: Huollatko mieltäsi, kuten kehoasi?
Katkeruus kumpuaa
Katkeruus kumpuaa yleensä menneisyyteen liittyvistä epäoikeudenmukaisista kokemuksista, pettymyksistä, käsittelemättömistä asioista, yksin jäämisestä ja kokemuksesta, että itsellä ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa elämän tai asioiden kulkuun.
Katkeroituminen on hyvin raskas tila, ihminen jää jumittamaan samoihin ajatuksiin ja ajatukset toistavat itseään päivästä toiseen. Ulos pääsyä ei näe, jos ulkopuolista apua ei osaa hakea tai halua ottaa vastaan. Katkeroitumisen tiedostaminen olisi alku parempaan, mutta tuossa sysi pimeässä tilassa yksin, se on toisinaan hyvin vaikeaa.
Lue myös: Oletko uhri?
Katkeruus on syövyttävä tunne
Kuten sanotaan, että kateus vie kalatkin vedestä, niin samoin voi sanoa katkeruudesta, sillä on todella tämä vaikutus. Katkeruus on todella syövyttävää, se vie voimat niin katkeralta itseltään, kuin myös katkeruuden lähipiiriin ulottuvilta ihmisiltä. Katkeruus on, niin luotaan työntävä tunne, että lähipiiri joutuu rajaamaan sen määrää, jotta eivät ala itse katkeroitumaan.
Katkeruus on kuin panssarilasi
Katkeruutta voisi kuvata yhdenlaisena panssarilasina henkilön yllä, josta sisältä voi katsoa maailmaa ulos. Siihen särön aikaan saaminen vaatii valtavan voiman tai todellista kuulluksi tulemisen kokemusta, että se voisi vähentyä ja päästää pois.
Mikä avuksi katkeruuteen?
Myötätuntoinen suhtautuminen ja kuulluksi tulemisen kokemus auttavat katkeruuden vähentämisessä. Ajatusten suuntaaminen menneisyydestä tulevaisuuteen ja tässä hetkessä eläminen vähentää myös katkeruutta. Jos katkeruus tulee esiin keskustelussa näistä toimenpiteistä huolimatta ja jatkaa voittokulkuaan, voi koittaa vaihtaa puheenaihetta, johonkin mukavaan asiaan.
Erätauko katkeruuteen
Katkeroitunut ihminen ei kysy miten voit tai mitä kuuluu, koska ne omat ajatukset ovat niin vahvasti hänelle läsnä. Keskustelu pyörii samojen teemojen ympärillä ja kietoutuu jälleen katkeruuden aiheeseen jonkun mutkan kautta.
Välillä voi joutua ottamaan etäisyyttä katkeroituneeseen ihmiseen, jotta itse jaksaa paremmin. Jatkuva katkeruuspaini on raskasta ja voimia on hyvä kerättä erätauolla seuraavaa kohtaamista varten.
Lue myös: Mahdollisuudet kasvuun
Katkeruudesta kasvuun
Katkeruudesta kasvuun pääsemiseksi on opeteltava uudelleen antamaan anteeksi. Anteeksi antamisen taito on vähentynyt katkeroituneella. Lähipiirin henkilöt joutuvat toistuvasti ottamaan vastaan katkeruutta ja vierailut katkeroituneen luona alkavat vähetä. Yksin jääminen vain pahentaa kyseistä tunnetilaa.
Katkeroitunutta pitäisi ohjata menemään psyykkisenalan ammattilaisen luokse juttelemaan, jotta hänellä on mahdollisuus uuteen kasvuun ihmisenä. Mikäli henkilön saa ymmärtämään oman avun tarpeensa, hänellä on todennäköisesti mukavampi loppuelämä, ilman tuota jatkuvaa kärsimyksen tunnetta.
Lue myös: Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen
7.9.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja STOry ja prosessikonsultti.
Recent Comments