fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Kiltti voi olla vahva

Kiltti voi olla vahva ja jopa vahvempi kuin kanssaeläjät uskovat

Kiltteys on hieno piirre ihmisessä. Kiltit ihmiset huomioivat toiminnassaan muut ihmiset, jopa kriisitilanteissa. He pohtivat, miten asiat voisi ottaa käsittelyyn, jotta säästyttäisiin suuremmilta vaurioilta. Kiltti voi olla vahva, koska häneltä löytyy usein diplomaattisia taitoja.

Kiltti yrittää selvittää asiat keskustelemalla. Hän suhtautuu myötätuntoisesti vastapuoleen, vaikka tämä olisi toiminut väärin. Kiltit ihmiset ovat hyviä nostamaan asioita esiin loukkaamatta ja syyllistämättä muita ihmisiä.

Lue myös: Empatia vahvistaa

Kiltti ei ole nynny

Kiltteys ei ole synonyymi sanalle nynny, kiltti voi olla henkisesti todella vahva. Hän voi olla hyvin tietoinen rajoistaan ja pitää niistä vahvasti kiinni. Hän voi olla vahva persoona, joka asettaa myös rajoja muille pehmeän jämäkästi.

Kiltti ihminen on avulias, mutta huomatessaan, että hänen kiltteyttä on alettu käyttää toistuvasti hyväksi, kiltti laittaa stopin kyseiselle käytökselle. Hyväksikäyttäjä saattaa suuttua, koska on tottunut saamaan tahtonsa läpi. Kiltin ei tarvitse syyllisyyttä siitä kantaa, koska hän on yleensä jo oman osuutensa hoitanut.

Kiltteys ei ole heikkoutta

Usein mielletään, että kiltteys on heikkoutta tai alistumista. Näin asia ei ole, olen tavannut monia kilttejä ihmisiä työelämässä, heitä on ollut esihenkilöinä, työkavereina ja asiakkaina. Voi sitä viisauden ja määrätietoisuuden määrää, mitä näissä ihmisissä löytyy. Heitä ei heitellä, kuin pelinappuloita paikasta toiseen. Heillä on myös kykyä kääntää kiivaimmat riidankylväjät paremmiksi ihmisiksi ja toimia asiallisesti ja diplomaattisesti hankalissa tilanteissa.

Lue myös: Anteeksianto ja anteeksi pyytäminen

Kiltteyttä on kohdannut inflaatio työelämässä

Kiltteyden merkitystä ei tiedosteta riittävän ajoissa työyhteisöissä. Kiltti ihminen seuraa tilanteita, kuten työilmapiiriä, jos tilanne ei muutu yrityksistä huolimatta, hän saattaa poistua melko äänettömästi työyhteisöstä. Hänellä on melko vahva oikeudenmukaisuuden taju.

Kiltin henkilön poistuessa työyhteisöstä huomataan jonkin ajan kuluttua, että kilttiyden ominaisuutta viljelevä, tämä nyt puuttuva palanen oli hyvin merkityksellinen työyhteisön kannalta. Tämä henkilö saattoi olla, jopa työyhteisön ilmapiirin kannattelija. Mistä nyt saadaan uusi ilmapiirin tasoittaja tilalle? Mistä löytyy kiltti ihminen konfliktien riivaamaan työyhteisöön ilmapiirin tasoittajaksi?

Jos olet kiltti muille, ole sitä myös itselle

Kiltteys muita kohtaan näkyy armollisuutena, ensimmäisestä virheestä ei olla silloin viemässä syytetyn paikalle. Armollisuus kohdistuu myös itseen, se tulee esiin itsemyötätuntona, joka auttaa useissa kuormitustilanteissa selviämään ja arvottamaan oman toiminnan tärkeysjärjestystä. Ei sanan käyttö saattaa olla välillä hukassa kiltillä, mutta huomattuaan voivansa paremmin ei sanan käytön jälkeen, sanan merkitys vahvistuu ja sitä voi käyttää useammin.

Lue myös: Työkuormitus ja palautuminen

Voimavarakeskeinen työnohjaus auttaa tiedostamaan luonteenpirteitä

Voimavarakeskeinen työnohjaus auttaa ohjattavaa tiedostamaan ja oivaltamaan omia vahvuuksia ja miten niitä on hyvä käyttää. Pysähtyminen työnohjauksessa ja vahvuuksien tunnistaminen auttaa itseä ymmärtämään omaa käyttäytymistä. Tunnistatko sinä omat luonteen vahvuutesi?

Lue myös: Miksi aivot tarvitsevat taukoja?

21.9.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja STOry ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!