fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Lapsimyonteisyys tyonantajan valtti

Lapsimyönteisyys työnantajan valtti

Lapsimyönteisyys työnantajan valtti, näin voin väittää, kun ajattelen työelämästä saatuja kokemuksia nyt jälkikäteen. Työyhteisöt, joissa ei tarvinnut kokea huonoa omaatuntoa, että lapsi on sairastunut ja aikuinen jää kotiin hoitamaan sairasta lasta, muistuu edelleen mielessä työyhteisönä, joissa oli mukava työskennellä. Lapsimyönteisyys työnantajan valttina toteutuu usein, kun työntekijästä halutaan pitää kiinni.

Lapsimyönteisyys kadoksissa

Toki toisenlaisia kokemuksia on myös kertynyt, joissa lapsimyönteisyys on ollut kadoksissa. Ilmoittaessani yhteen työpaikkaan aikanaan, että lapsi on oksennustaudissa ja olen poissa töistä, esihenkilö kertoi, että lapsi pitää viedä hoitoon tai hankkia hänelle hoitaja. Sen verran löytyi vielä virtaa valvotun yön jälkeen itsestä, että kysyin hieman ironisesti, mikä hoitopaikka ottaa vastaan sairaan lapsen? Vastaus jäi saamatta.

Lue myös: Johda tunteen avulla se toimiin liimana

Myötätunnottomuus

Nyt jälkikäteen pohtiessani tuota kohtaamista esihenkilön kanssa ymmärrän, kun työntekijöistä on pulaa, että esihenkilö voi toimia näin myötätunnottomasti. Suositeltavaa olisi opetella hyväksymään, että kaikkia olosuhteita ja asioita ei voi muuttaa tai hallita. Jos taas miettii, että lapsimyönteisyys olisi ollut silloisen työnantajan valtti, niin tilanne kohdallani ei olisi johtanut siihen, että vaihdoin keikkatyöstä toiseen.

Vanhemmuus voimavarana

Vanhemmuus on parhaimmillaan voimavara, joka kantaa työelämässä ihmistä vaikeiden aikojen ylitse. Työelämässä olisi hyvä katsoa asioita eri näkökulmista ja nähdä, että lapsimyönteisyys on työnantajan valtti. Elämässä pitää olla muutakin sisältöä, kuin työ, koska jos tämä sisältö poistuu, niin mikä kannattelee ihmistä? Mikäli työ on ainoa sisältö ihmisen elämässä, kannattaa pohtia, mitä se muu sisältö voisi olla? Työ on elämän yksi elementti lapsuuden ja vanhuuden välillä, jossa on alku ja loppu.

Esihenkilön asenteet

Esihenkilön asenteet kaipaisivat toisinaan tuulettamista, olisi hyvä kyetä astumaan toisen ihmisen saappaisiin, eikä katsoa asioita ylhäältä tai ulkoapäin. Lapsen sairauden vuoksi poissaolevaa työntekijää auttaa ennemmin joustava, tsemppaava ja elämänmyönteinen asenne.

Avuksi johtamiseen

Avuksi voisi olla johtamiseen, että johtavassa asemassa oleva henkilö käyttää työnohjausta ammatti-identiteettinsä kasvattamiseen ja opettelee näkemään asiat laajemmassa näkökulmassa. Tärkeitä tekijöitä ovat myös huumori, toivo, rohkeus, kyky sietää muuttuvia tilanteita ja painetta sekä usko siihen, että työntekijät ovat vain pakottavan tarpeen vuoksi poissa työstä.

Työnohjauksessa pysähtymistä tarvitaan oleellisen näkemiseksi

Pysähtymistä tarvitaan, jotta oleelliset asiat tulisi nähdyksi. Työyhteisöissä pysähtyminen työnohjauksessa auttaa tarkastelemaan asioita muista näkökulmista, kuin on totuttu. Näin nähdään selkeämmin yhteyksiä, joita ei muutoin tule nähdyksi. Ne tärkeimmät asiat ja arvot eivät välttämättä erotu muuten, jos työ on hektistä ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti.

Lue myös: Myötätunto työelämässä

Vinkkejä perhemyönteisyyteen löytyy myös Väestöliiton julkaisusta: PERHEYSTÄVÄLLISEN TYÖPAIKAN PERIAATTEET

17.9.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!