fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Luova ajattelu

Luova ajattelu on innovatiivisuuden elinehto, jos ajattelulle ei ole tilaa, luovuus ei pääse oikeuksiinsa ja moni innovatiivinen idea jää syntymättä. Huomaan välillä, jos ajatuksia ja tekemättömiä asioita on paljon, luovuudelle ei löydy tilaa. Kun ympäristö on rauhallinen ja on poissa työn ääreltä, luovalla ajattelulla on suurempi todennäköisyys toimia, ideoita tihkuu yhtäkkiä ja yllättävissä paikoissa, joissa niitä ei ole valmiina kirjaamaan ylös. Toisinaan, kun pohtii johonkin asiaan ratkaisua, sitä ratkaisua ei saa pakotettua mieleen.

Joutokäynnistä ideapankkiin

Joutokäynnin tila, jossa ei ajattele keskittyneesti mitään tietoista asiaa, tuottaa useimmin idean. Ideat kannattaa varastoida myöhempää käyttöä varten kännykän muistiin tai mukana kulkevaan pieneen vihkoon. Joutokäynnin tilaan pääsee parhaiten, kun lähtee kävelemään ajan kanssa sen enempää suunnittelematta tai vain seuraa katseella, kun vesi virtaa purossa. Autolla ajaessa pitkää suoraa tietä, tuntuu olevan myös sama vaikutus, että ideoita syntyy, esimerkiksi ajatus tästä blogi kirjoituksesta.

Joutokäynnin tilassa huomaa, miten jo opitut asiat yhdistyvät toisiinsa ja näin tuottavat uusia toimintoja ja ajatuksia. Luova ajattelu lähtee harvemmin käyntiin työtä tehdessä esimerkiksi tietokoneella. Joutokäynnin tila ajattelussa on ainakin itselle ollut usein se idearikkain paikka, jossa mieleen tulee tulevaisuudessa hyödynnettäviä ideoita.

Lue myös: Perfektionismi poistaa luovuuden

Voiko luovaa ajattelua lisätä?

Voiko luovaa ajattelua lisätä? Mielestäni voi, kuka vain voi olla luova, jos ei ole stressaantunut tai uupunut. Stressaantuneella ja uupuneella ihmisellä ajatukset kulkevat kehää, eikä aivot löydä sivupolkuja ja oikopolkuja. Jotta kykenee ajattelemaan luovasti, pitäisi pystyä irrottautumaan pakon sanelemasta ajatusten kehästä.

Lue myös: Tuottavan työn määritelmä

Onko luovuus sallittua?

Onko luovuus sallittua kaikille, osalle luovuus tuntuu olevan etuoikeus. Yhteiskunnassa nähdään, että esimerkiksi taiteilijat saavat käyttää luovuuttaan sallitummin, kuin tarkkaan työnkuvaan rajatuissa työtehtävissä olevat työntekijät. Jokaiselta työntekijältä toivotaan luovuutta, mutta toinen asia on, saako ja voiko sitä todellisuudessa toteuttaa haluamallaan tavalla.

Luovuutta on monenlaista

Luovuus näkyy monella tavalla työelämässä, parhaimmassa tapauksessa se voi näyttäytyä esimerkiksi erinomaisena asiakaspalveluna. Asiakaspalvelija, joka toteuttaa palvelua, kuuntelee herkällä korvalla asiakasta ja osaa valita omasta työkalupakistaan tai yrityksen valikoimasta juuri asiakkaalle sopivia palveluja ja luoda juuri tämän asiakkaan tarpeita täyttävän kokonaisuuden tarjolla olevista palveluistaan.

Luovuus työnohjauksessa

Luovuus työnohjauksessa hyödyttää asiakasta usein enemmän, kuin siltä istumalla voi edes olettaa. Jos työnohjaajalla on taito tunnistaa tunnetiloja, on helpompi päästä asiakkaan kanssa samalle tasolle ja liikkua asiakkaan tarpeen mukaan eteen- ja taaksepäin. Hyvä työnohjaaja osaa käyttää tarvittaessa luovia keinona ja kysymyksiä, jotta asiakas oivaltaa asioita, joita ei aiemmin ollut nähnyt edessään. Työnohjauksessa luovuus näkyy tavallaan tilannesidonnaisuutena, osataan kulkea työnohjattavan kanssa, eikä työnnetä ohjattavaa suuntaan, jonne hän ei halua tai ole valmis kulkemaan.

Lue myös: Voimavarakeskeisellä työnohjauksella saa laatua työhön

Kyseenalaistaminen luovuuden alku

Kyseenalaistaminen on luovuuden alku, jos kyseenalaistamista ei tapahdu, ei myöskään lähdetä miettimään, mitä muita työn toteuttamisen tapoja on olemassa. Mikäli kyseenalaistaminen nähdään negatiivisessa valossa, luovuudelle ei ole kovin paljon tilaa. Näitä tilanteita voi tulla vastaa esimerkiksi tilanteissa  ”meillä on aina tehty näin.” Onko tässä ajattelussa mielestäsi otettu käyttöön mahdollisuus kehittyä ja luoda uutta tulevaisuutta? Tuleeko sinulle tunne, että työhön liittyen voit tehdä ehdotuksia muista toimintatavoista?

23.2.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!