fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Miksi aivot tarvitsevat taukoja?

Oletko koskaan miettinyt, miksi aivot tarvitsevat taukoja? Oletko tiedostanut, miltä sinusta tuntuu pidetyn tauon jälkeen tai työpäivän jälkeen? Miltä sinusta tuntuu, jossa et ole pitänyt taukoja? Ajattelen, että lähes kaikessa tekemisessä pitäisi olla taukoja. Jos taukoja ei ole asia alkaa tuntua suorittamiselta, eikä tekemiseen enää välttämättä löydä motivaatiota ja näe sitä hyödyllisenä tekemisenä. Pohditko vielä, miksi aivot tarvitsevat taukoja?

 

Taukojen hyödyllisyys

Taukoja löytyy monesta paikasta ja asiasta, kuten musiikista, työnohjauksesta ja luonnosta. Jos lähdet lenkille ja laitat kuulokkeet korviin, saavatko aivosi taukoja suorittamisesta? Omat aivoni kaipaavat hiljaisuutta ja tyhjää tilaa toimiakseen kunnolla. Jos laitaisin kuulokkeet korville ulkoillessa, niin tietoisesti valitsisin ajattelua lisäävää toimintaa aivoilleni. Osa meistä voi kokea tämän toisella tavalla, ehkä myös rentouttavana.

Lue myös: Palautuminen lomalla

Aivoille taukoja

Onko kuulokkeet korvilla sinulle hyvinvointia tukeva asia tai onko se enemmän tehokkuuden ja ajankäytön maximointia? Kumpaa mielestäsi tässä huollat aivojasi vai suoritusitsetuntoa? Jokaisen ihmisen kokemus on henkilökohtainen, jota on hyvä pohtia välillä ja erityisesti silloin, jos voimat ovat vähissä. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole, on vain erilaisia tapoja antaa aivoille taukoja tietotulvasta.

 

Lue myös: Nukkuminen on terveysteko

 

Liisa Keltinkangas-Järvisen ”Hyvä itsetunto” kirjan mukaan suoritusitsetunto auttaa pärjäämään kulttuurin vaatimusten mukaisesti, joka muodostuu tavallaan yhdenlaiseksi positiiviseksi kehäksi. Suoriutuminen ruokkii itsetuntoa ja saa ihmisen toimimaan ja toistamaan toimintojaan tässä kehässä.

Toisaalta tässä voi pohtia, kenen tavoitteita suorittaa omia vai jonkun toisen.

Keltinkangas-Järvisen mukaan itsearvostus kasvaa läheisistä suhteista ja saadusta tuesta, itsearvostus ilmentyy tasapainoisuutena ja tyytyväisyytenä elämää kohtaan.

Onko lopulta tasapainoisuus ja tyytyväisyys elämää kohtaan tavoiteltavampi tavoite nyky-yhteiskunnassa?

 

Tauot ja hiljaisuus

Tauot ja hiljaisuus ovat kuin tyhjä tila, josta voi alkaa kehittämään jotain uutta. Tyhjätila ajattelussa saa sinut oivaltamaan asioita. Jos tyhjää tilaa ei löydy ajattelulle ja on jatkuvassa ärsyketulvassa, on hyvin vaikea löytää ratkaisuja jo tiedostettuihin ongelmiin.

Monesti huomaan ratkaisun löytyvän silloin, kun en sitä etsi. Ratkaisu tulee vastaan tilanteissa, joissa on saanut etäisyyttä varsinaiseen ongelmaan. Omalla kohdalla olen huomannut, että nimenomaan aivoni tarvitsee taukoja. En kyseenalaista, miksi kannattaa pitää taukoja.

 

Lue myös: Mitä sinulle kuuluu?

 

Voimavarakeskeisessä työnohjauksessa tauot ja hiljaisuus

Voimavarakeskeisessä työnohjauksessa tulee olla hiljaisia hetkiä ja taukoja ajattelulle. Kaikkea tyhjää tilaa ei minusta pidä täyttää, jotta oivalluksia syntyy työnohjattavien mielissä. Joskus tarvitaan hiljaisia hetkiä myös hitaammin keskusteluun mukaan lähtevien ihmisten avuksi. Kaikilla ei ole tarvetta päästä kertomaan asioita samassa tahdissa, kuin toisilla. Jos tarve olisi kaikilla yhtä kova, keskustelusta tulisi enemmän kilpailu kuin miellyttävä dialogi. On hyvä asia, että ihmiset ovat eritahtisia ja erityisesti ryhmätyönohjauksissa.

Työnohjaajan ominaisuudessa palautan melko usein keskustelussa jo aiemmin esiin nousseen asian keskusteluun, jos se mielestäni vaatii lisää ymmärrystä ympärilleen. Kun asioille ja tunteille löytyy sanat ihmisten yhteistyö ja työilmapiiri paranee.

Pysähtyminen työnohjauksessa dialogisin menetelmin auttaa löytämään toiveikkuutta ja uusia reittejä tavoitteeseen vievälle tielle. Jos haluatte saada toimintaanne parempaa yhteistyötä ja ilmapiiriä, niin alla on linkki verkkosivulle, josta voit tutustua työnohjauspalveluihin ja työhyvinvointikoulutuksiin.

 

Tutustu tästä: Työnohjauspalvelut

 

24.2.2022 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!