fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Mitä sinulle kuuluu kysymyksen vastaukseen vaikuttaa tilanne, jossa se esitetään

Oletko ajatellut, miten henkilökohtainen on kysymys ”Mitä sinulle kuuluu? Voiko kysymyksen esittää puolitutulle ihmiselle vai vaatiiko se ympärilleen luottamuksen henkilöiden välillä ja turvallisuuden tunteen aikaan ja paikkaan? Mitä sinulle kuuluu kysyn, kun soitan läheisille tai ystäville. Jäin tätä kysymystä pohtimaan, kun se tuli vastaan koulutustilaisuudessa.

Kuinka rehellisesti vastaat?

Moniko meistä vastaa tähän kysymykseen rehellisesti, jos luottamus ja psykologinen turvallisuus ei ole läsnä? Kaikkea voi kysyä, mutta rehellisen vastauksen ja aidon keskustelun aikaan saaminen vaatii aika paljon luottamusta ympärilleen. Tiedon janoa on ollut aina ja sitä tulee aina olemaan, niin hyvässä, kuin huonossa mielessä.

Kysymys ”mitä sinulle kuuluu? ”on sen verran suuri, että vastaaja arvioi vastapuolen ja tilanteen luottamuksellisuuden ennen, kuin lähtee vastaamaan tähän syvällisemmin tai ainakin osa meistä näin tekee.

Aitoa kohtaamista vai kohteliaisuutta?

Kysymys on noussut henkisen jaksamisen kanssa tekemisissä olevien ihmisten sanavarastossa nyt vahvemmin esille. Kysymys tuntuu tulevan vastaan myös smalltalkina liike-elämän kevyissä keskustelun avauksissa. Halutaanko, siis oikeasti tietää, mitä sinulle kuuluu vai esitetäänkö kysymys ainoastaan kohteliaisuuden vuoksi?

Lue myös: Dialogilla tuloksiin

Oletko valmis ottamaan kaiken vastaan?

Joka kerta, kun kuulen ohi mennen kysymyksen ”Mitä sinulle kuuluu?” Mietin, onko kysyjä valmis kuuntelemaan, jos vastaan tulee ihminen, joka on tosissaan etsinyt avautumisen paikkaa ja haluaa päästellä kaikki mieltään painavat asiat ulos mielestään. Tilannesidonnaisuudella on merkitystä, millaisen vastauksen voi olettaa saavansa.

Kun luottamus on läsnä

Jos tämän kysymyksen esittää terveydenhuollon tai sosiaalialan ammattihenkilö työssään, niin silloin voi olettaa, että kysyjä pystyy ottamaan vastaan sen kaiken, minkä vastaaja eli yleensä asiakas haluaa kertoa. Keskustelulle on myös varattu oma aikansa. Tässä tilanneyhteydessä on läsnä luottamus siihen, että keskustelu jää kahdenkeskiseksi ja asiat menevät eteenpäin vain asiakkaan parasta ajatellen, mikäli siitä on yhdessä sovittu.

Luottamus on keskeistä voimavarakeskeisessä työnohjauksessa

Voimavarakeskeisessä työnohjauksessa keskeistä on luottamus ja työohjaukseen osallistuvien turvallisuuden tunne, jotta asioista päästään puhumaan. Omalle kohdalle on pari kertaa osunut tilanne, että olen miettinyt ensimmäisen tapaamisen jälkeen, että nyt on jotain jäänyt sanomatta tai tiedostamatta, kun työnohjausta on tilattu.

Ihmisten luottamus kasvaa työnohjaustapaamisten kautta, joissa he alkavat luotaa minuun työnohjaajana ja työnohjauksen prosessiin. Luottamuksen synnyttyä asioissa päästään syvälle eli niihin todellisiin asioihin, jotka aiheuttavat hämmennystä ja vähentävät työhyvinvointia työelämässä.

Kun asiat saadaan sanoitetuksi ja käsiteltyä yhdessä, ilmapiiriin liittyvä jännittyneisyys katoaa. Keskusteluun saadaan suhteita tervehdyttävä sävy. Pysähtyminen työnohjauksessa dialogisin menetelmin auttaa löytämään toiveikkuutta ja uusia reittejä tavoitteeseen vievälle tielle.

Niinpä kysyn, mitä sinulle kuuluu? Ja jos haluat saada ajatuksiasi järjestykseen tai muuttaa ajatuksia toiminnaksi, niin alla on linkki verkkosivulle, josta voit hankkia kertaluontoisen työnohjauksen itsellesi.

Linkki kotisivun verkkokauppaan: Verkkokauppa

28.12.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!