fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Kuvassa vihreitä lehtiä, joissa vesipisaroita.

Myötätunto työelämässä on yhdessä ymmärtämistä ja elämistä.

Myötätuntoa tarvitaan työelämässä monessa eri työtehtävässä, jotta ihminen tulee kohdatuksi. Myötätunto on aitoa kohtaamista, tunteiden vastaanottamista ja jakamista. Myötätuntoinen ihminen osaa asettua toisen ihmisen osaan ja nähdä asiat hänen näkökulmasta.

Myötätunto toiminnan tasolla 

Toiminnan tasolla myötätunto näkyy toiset huomioivalla käytöksellä, tuen antamisena ja läsnä olemisena. Myötätuntoisella käyttäytymisellä saamme luotua turvallisuutta, toivoa ja suvaitsevaisuutta ympärillemme, jotka lisäävät hyvinvointia ja tyytyväisyyttä elämässä.

Lue myös: Toivo elämän eliksiiri

Esimerkki pohdittavaksi toiminnan tasolla olevasta myötätunnosta

Tässä yksi keksitty esimerkkitilanne pohdittavaksi toiminnan tasolla näkyvästä myötätunnosta. Tulet kahvitauolle työyhteisönne tilaan, yksi työkavereista on tuonut teille marjapiirakkaa syntymäpäivänsä kunniaksi. Suurin osaihmisistä on jo ottanut palan tuosta piirakasta ja jäljellä on vielä kaksi annosta. Leikkaatko piirakasta sen herkullisen osan itsellesi ja jätät kovan reunan viimeiselle vai tasaatko palan niin, että molemmille on herkullista osaa ja kovaa reunaa?

Miten puhut itsellesi

Miten puhut itsellesi ja sanoitat mielessäsi omaa tarinaa? Tämä kertoo, kuinka myötätuntoinen kykenet olemaan itselle. Jos vastaan tulee tilanne, ettei koe onnistuneensa, soimaatko mielessäsi itseäsi? Pohditko vain, mikä kaikki meni pieleen vai pystytkö näkemään myös ne onnistumisen kohdat tilanteesta, vaikka kokonaisuus ei olisi ollut sitä mihin pyrit.

Välillä on hyvä miettiä myös, mikä kaikki tilanteeseen vaikutti, kun yhteistä näkemystä ei syntynyt? Ehkä toisen osapuolen päivä oli alkanut jo valmiiksi huonosti, vaikuttiko se tilanteeseen?

Lue myös: Empatia vahvistaa

Itsemyötätunnon positiivinen vaikutus

Itsemyötätunnon positiivinen vaikutus on, että koet olevasi suhteellisen onnellinen. Koet elämäsi merkitykselliseksi, löydät elämästäsi asioita, joissa olet onnistunut. Huomaat myös, että ympärilläsi on paljon myötätuntoisia ihmisiä, jotka haluavat sinulle menestystä ja onnellisuutta. Tämä myötätunnon ilmapiiri mahdollistaa kiitollisuuden ja ilon, sekä armollisuuden itseä kohtaan. Yleisesti on huomattu, että se mitä ruokitaan myös kasvaa.

Lue myös: Voimavarakeskeisellä työnohjauksella saa laatua työhön

Myötätuntoa voi harjoitella, tässä muutama kysymys myötätunnon harjoittamiseen itseä ja muita kohtaan.

  • Voit kysyä iltaisin itseltäsi, missä onnistuin tänään hyvin? Onnistuin…
  • Missä onnistuin paremmin, kuin aiemmin? Onnistuin paremmin tänään…
  • Pystyinkö auttamaan tänään jotain toista henkilöä? Kyllä yritin auttaa…
  • Tunsinko mielihyvää työkaverin tai jonkun muun henkilön onnistumisesta? Kyllä…
  • Harmistuinko omasta tai toisen ihmisen epäonnistumisesta? Kyllä…

Myötätuntoisen ihmisen vastaukset todennäköisesti alkavat kysymyksen perässä olevilla sanoilla ja jatkuvat sinun osuudella.

11.3.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!