fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Nukkuminen on terveysteko

Nukkuminen on terveysteko ja toimintakyvyn ylläpitäjä

Unen saannista huolehtiminen ja nukkuminen on terveysteko itseä kohtaan. Jos nukkumisestaan on usein valmis luopumaan tai unta siirtämään, seuraukset näkyvät jossain vaiheessa terveyden oireiluna. Unirytmi vaihtelee elämänkaaren aikana, lapsena yöunien lisäksi tarvitaan päiväunia, sama tilanne on monella ikäihmisillä, että jaksamista tuetaan lyhyillä päiväunilla.

Lue myös: Miksi aivot tarvitsevat taukoja?

Mikäli ihmisellä on paljon erilaisia vaivoja ja murheita, kysyn melko usein häneltä, miten nukut? Ajattelen, että nukkuminen ja unen laatu ovat yksi syistä, jotka aiheuttavat valtavasti henkistä ja fyysistä pahoinvointia. Silloin, kun asiaan ei oteta kiinni tai sitä ei huomioida, vaivat ja murheet vain kasvavat ja unettomuudelle annetaan lisää tilaa.

Lue myös: Uupumus voi yllättää

Unirytmi

Jos pystyy pitämään unirytmistään kiinni, se heijastuu arkeen parempana mielialana ja virkeytenä. Kun mieliala on hyvä ja väsymys poissa, jaksaa aloittaa asioita, joita muuten mielellään siirtää aina eteenpäin seuraavaan päivään.

Nukkuminen on terveysteko

Nukkumisen terveysvaikutusta ei voi korvata millään. Nukkumisen aikana, päivän aikana kertynyt tieto hakeutuu aivoissa omiin muistisäiliöihin. Syvän unen aikana aivoissa vahvistuvat hermoyhteydet ja syntyy uusia aivosoluja. Aivoissa tapahtuu myös puhdistumista unen aikana, joka taas osaltaan pitää aivot toimintakykyisinä ja auttaa valmistautumaan uuteen päivään.

Lue myös: Työkuormitus ja palautuminen

Mitä tapahtuu, jos emme nuku? Muisti ei toimi, aloitekyky vähenee, sydän ja verisuonisairauksien riski kasvaa. Toimintakykymme hidastuu, tarkkaavaisuuden kanssa tulee ongelmia, jonka vuoksi onnettomuus riski kasvaa. Fyysinen ja henkinen jaksaminen vähenevät. Henkisen jaksamisen rajat tulevat herkästi vastaan, ihminen saattaa olla esimerkiksi jo pienestä vastoinkäymisestä ärtynyt tai itkuinen.

Miksi uni ei tule?

Unen tuloon vaikuttaa hyvin paljon huolet ja stressi, lisäksi sairaudet, sekä jotkut lääkkeet ja alkoholi voivat aiheuttaa unettomuutta. Mikäli asiat painavat mielessä, eikä niihin löydy ratkaisuja päivän aikana, ne tulevat herkästi mieleen, kun pitäisi alkaa nukkumaan.

Lue myös: Dialogilla tuloksiin

Miten unta ja unen saantia voi tukea?

  1. Pyri käsittelemään mieltä painavat asiat jo päivällä.
  2. Pidä säännöllinen ateriarytmi ja nauti kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala.
  3. Harrasta liikuntaa päivän aikana, mutta ei raskasta treeniä enää paria tuntia ennen nukkumaan menoa.
  4. Huolehdi palautumisesta myös päivän aikana taukojen avulla.
  5. Rutiinit illalla auttavat unen saantiin.
  6. Ennen nukkumisen ajankohtaa pidä tunnin parin älylaite paasto.

Vähennä stressiä ja huolta työnohjauksessa

Puhuttu huoli on aina puolta pienempi. Kun saat vielä hyviä kysymyksiä asiaasi liittyen voimavarakeskeiseltä työnohjaajalta, sinulla voi olla huoleen jo ratkaisu ja unen saanti on varmistettu.

Onko sinulla stressiä ja huolia työssä, haluatko apua?

Täältä löydät voimavarakeskeiset työnohjauspalvelut: https://detok.fi/tyonohjauspalvelut/

19.10.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!