fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Nukkuminen on terveysteko

Nukkuminen on terveysteko ja toimintakyvyn ylläpitäjä

Unen saannista huolehtiminen ja nukkuminen on terveysteko itseä kohtaan. Jos nukkumisestaan on usein valmis luopumaan tai unta siirtämään, seuraukset näkyvät jossain vaiheessa terveyden oireiluna.

Unirytmi vaihtelee elämänkaaren aikana, lapsena yöunien lisäksi tarvitaan päiväunia, sama tilanne on monella ikäihmisillä, että jaksamista tuetaan lyhyillä päiväunilla.

Miten unta ja unen saantia voi tukea?

  1. Pyri käsittelemään mieltä painavat asiat jo päivällä.
  2. Pidä säännöllinen ateriarytmi ja nauti kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala.
  3. Harrasta liikuntaa päivän aikana, mutta ei raskasta treeniä enää paria tuntia ennen nukkumaan menoa.
  4. Huolehdi palautumisesta myös päivän aikana taukojen avulla.
  5. Rutiinit illalla auttavat unen saantiin.
  6. Ennen nukkumisen ajankohtaa pidä tunnin parin älylaite paasto.

Lue myös: Miksi aivot tarvitsevat taukoja?

Mikäli ihmisellä on paljon erilaisia vaivoja ja murheita, kysyn melko usein häneltä, miten nukut? Ajattelen, että nukkuminen ja unen laatu ovat yksi syistä, jotka aiheuttavat valtavasti henkistä ja fyysistä pahoinvointia. Mikäli uni asioita ei oteta ei huomioida, vaivat ja murheet vain kasvavat ja unettomuudelle annetaan lisää tilaa.

Lue myös: Uupumus voi yllättää

Unirytmi

Oman unirytmin tunnistaminen on hyvin tärkeää oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Riittävän pitkät yö unet auttavat jaksamaan ja keskittymään tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Tarkkaavaisuus, keskittyminen ja mieliala laskevat, jos nukkumisesta on valmis tinkimään monesti tai jopa jatkuvasti.

Osalle ihmisiä on jo selvinnyt, missä oman unen rajat kulkevat. Itsellä voi olla jo tiedossa, jos valvon yli kello 23.00, niin uneen pääsy vaikeutuu. Nukahtamisaika ikään kuin menee yli ja sitten saa odotella nukahtamista useamman tunnin sängyssä kylkeä käännellen.

Jos pystyy pitämään unirytmistään kiinni, se heijastuu arkeen parempana mielialana ja virkeytenä, sekä jaksamisena. Kun mieliala on hyvä ja väsymys poissa, jaksaa aloittaa asioita, joita muuten mielellään siirtää aina eteenpäin seuraavaan päivään.

Nukkuminen on terveysteko

Nukkumisen terveysvaikutusta ei voi korvata millään. Nukkumisen aikana, päivän aikana kertynyt tieto hakeutuu aivoissa omiin muistisäiliöihin. Syvän unen aikana aivoissa vahvistuvat hermoyhteydet ja syntyy uusia aivosoluja. Aivoissa tapahtuu myös puhdistumista unen aikana, joka taas osaltaan pitää aivot toimintakykyisinä ja auttaa valmistautumaan uuteen päivään.

Lue myös: Työkuormitus ja palautuminen

Mitä tapahtuu, jos emme nuku? Muisti ei toimi, aloitekyky vähenee, sydän ja verisuonisairauksien riski kasvaa. Toimintakykymme hidastuu, tarkkaavaisuuden kanssa tulee ongelmia, jonka vuoksi onnettomuus riski kasvaa. Fyysinen ja henkinen jaksaminen vähenevät. Henkisen jaksamisen rajat tulevat herkästi vastaan, ihminen saattaa olla esimerkiksi jo pienestä vastoinkäymisestä ärtynyt tai itkuinen.

Miksi uni ei tule?

Unen tuloon vaikuttaa hyvin paljon huolet, pelot ja stressi, lisäksi sairaudet, sekä jotkut lääkkeet ja alkoholi voivat aiheuttaa unettomuutta. Mikäli asiat painavat mielessä, eikä niihin löydy ratkaisuja päivän aikana, ne tulevat herkästi mieleen, kun pitäisi alkaa nukkumaan.

Lue myös: Dialogilla tuloksiin

Vähennä stressiä ja huolta työnohjauksessa

Puhuttu huoli on aina puolta pienempi huoli. Kun saat vielä hyviä kysymyksiä asiaasi liittyen voimavarakeskeiseltä työnohjaajalta, sinulla voi olla huoleen jo ratkaisu ja unen saanti on paranee.

Onko sinulla stressiä ja huolia työssä, haluatko keskusteluapua?

Täältä löydät voimavarakeskeiset työnohjauspalvelut: https://detok.fi/tyonohjauspalvelut/

Tyhy- ja kehittämispäiviin löydät ohjelmaa DeToK:in valmennuksista, joissa saat vinkkejä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tai ihan aivoergonomiaan. Linkki koulutuksiin-> Valmennus

5.4.2023 / 19.10.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!