Oletko mahdollistaja? Tämä kysymys tulee välillä mieleen, kun lukee ihmisten tarinoita sosiaalisesta mediasta? Tarinoissa on käyty läpi kirjoittajan näkökulmaa, joka on kirjoitettu enemmän uhrautuvan roolin näkökulmasta, kuin toimijuuden näkökulmasta.
Lue myös: Oletko uhrautuja?
Mahdollistamista voi nähdä monessa roolissa
Mahdollistamista voi nähdä monessa roolissa. Mahdollistaja on positiivinen sana, joka ensimmäisenä mieleen tullessa antaa kuvan kasvusta ja kehittymisestä. Mahdollistaja voi olla johtaja tai esimies, joka ajattelee enemmän henkilöstön hyvinvointia, kuin omaa egoaan. Henkilöstön kasvun ja kehittymisen mahdollistava johtaja tai esimies, ei jarruta vahingollisella tavalla alaistensa kehittymistä vaan ohjaa heitä suuntaan, jossa mahdollistuu tavoitteiden saavuttaminen.
Jos mahdollistajalla ei ole riittävää itsetuntemusta
Jos mahdollistajalla ei ole riittävää itsetuntemusta ja reflektointitaitoa, niin johtamisen tulos ei ole toivottu. Mahdollistaja voi käyttää tilannettaan ja asemaansa väärin, joka aiheuttaa ihmisten vaihtuvuutta kyseisessä työyhteisössä. Hän voi tahtomattaan lisätä pahoinvointia omassa ja muiden elämässä, jos ei tiedosta oman toimintatavan tai vuorovaikutuksen tyylin monia vaikutuksia.
Lue myös: Valta oikeissa käsissä?
Esimerkki luonnosta
Esimerkki luonnosta, josta voisimme ehkä välillä oppia jotain. Muutama vuosi sitten kävelylenkiltä tullessa kotiin huomasin, miten haukka ajoi takaa varista ilmassa. Ajojahti kesti hetken aikaa, varis raakkui lentäessään pakoon ja haukan saadessa sen kiinni, haukka painoi variksen maata vasten.
Varis raakkui hengenhädässä haukan pidellessä sitä maassa peltoaukealla. Variksen hätähuudot kuitenkin tavoittivat lajitoverit ja metsän reunasta lähti viiden variksen ryhmä kohti varista pitelevää haukkaa. Varikset syöksyivät vuorotellen haukkaa kohti, jolloin haukka luovutti ja päästi variksen vapaaksi. Muut varikset eivät mahdollistaneet lajitoverinsa joutumista haukan lounaaksi, vaan lähtivät vastatoimiin kaverinsa pelastamiseksi.
Löytyykö sinun työyhteisöstä tällaista vahvuutta tarvittaessa, mitä luonnosta löytyy?
Jos tämän luonnossa tapahtuneen tilanteen sijoittaa työelämään ja pohtii asiaa ihmisnäkökulmasta. Voisi opetus olla, joka tässä tulee mieleen, että hyväksymmekö ja toimimmeko mahdollistajina ihmisyhteisössä yhden ihmisen toiminnalle, joka kyseenalaisin keinoin vie asiaansa eteenpäin.
Yhteisön itsensä asettamat arvot ja 0-toleranssiraja huonolle käytökselle ja kiusaamiselle, antaa suuremman mahdollisuuden poistaa yhteisöstä huono käytös ja kiusaaminen, kuin mahdollistaa ne. Haluaisitko, että työyhteisösi tukee sinua tiukassa tilanteessa?
Rehellinen peilauspinta
Rehellinen peilauspinta auttaa tiedostamaan oman toiminnan seurauksia ja muuttamaan tilanteen vuorovaikutuksen rakentavampaan suuntaan. Useimpien ihmisten lähipiirissä on tai on ollut ihmisiä, jotka ovat voineen työelämässä todella huonosti. Pahoinvointiin syynä on voinut olla esimerkiksi ahdasmielinen työyhteisö, ilmapiiri, vääränlainen vuorovaikutus tai dialogin puute.
Valitettavan usein huomasin ollessani psykiatrisessa hoitotyössä ja kriisityössä, että suurin syy ongelmien kasautumiselle oli dialogin ja kuulluksi tulemisen puute. Vuorovaikutuksen ongelmat johtavat yhdestä toiseen, josta ajan kanssa muodostuu ketjuja. Pahoinvoinnin ketjut jäävät helposti päälle ja toistavat itseään, kunnes joku ymmärtää tuoda ne näkyviksi, sekä alkaa niitä purkamaan.
Kehittymisen valmius
Kehittymisen valmius on saavutettavissa, kun halutaan käyttää rehellistä työnohjauksen peilauspintaa. Rehellisenä peilauspintana voi toimia ryhmätyönohjaus tai yksilötyönohjaus. Asioissa päästään eteenpäin, kun tunnustetaan ja tunnistetaan solmukohdat asioissa. Oletko sinä mahdollistaja hyvässä mielessä?
Lue myös: Voimavarakeskeisellä työnohjauksella saa laatua työhön
12.1.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.
Recent Comments