fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Oletko uhrautuja

Oletko uhrautuja? Tämä kysymys herää minulle silloin, kun ihminen on väsynyt suorittamiseen. Toisen ihmisen auttaminen on hyve, mutta onko uhrautuminen hyve?

Uhrautumisen seuraus

Uhrautuminen nähdään joissain ammateissa hyvin tärkeänä ominaisuutena, mutta johtaako jatkuva uhrautuminen uupumiseen? Uhrautuminen on jatkuvaa omien tarpeiden sivuttamista ja muiden tarpeiden huomioimista ensisijaisesti.

Uhrautumisen tiedostaminen

Uhrautuminen on nähty yhteiskunnan tasolla hyveenä, uhrautumista käytetään myös härskisti hyväksi. Kukaan ei kuitenkaan halua olla tietoisesti uhrautuja. Jos tämän itse tiedostaa, niin silloin hakeutuu herkästi kauemmas itseä kuormittavista tilanteista ja henkilöistä, jotta hyväksikäytön mahdollisuus vähenee. Toisena vaihtoehtona on alkaa opettelemaan rajojen asettamista ulkopuolisille vaatimuksille ja opetella sanomaan EI.

Kysymyksiä herättelemään tilannettasi

Oletko sinä se varma valinta, jolta kysytään ensimmäisenä työvuoron vaihtamisesta toisen työntekijän tarvitessa vapaata tai vuoron vaihdon? Annatko periksi vuoron vaihdon suhteen, vaikka sinulle olisi ollut suunnitelmia omassa arjessa, jotta työrauha säilyy?

Oletko puoliso tai vanhempi, joka kiltisti siivoaa muiden sotkut, eikä vaadi muita perheenjäseniä tekemään omaa osuutta? Huokailetko ja valitat, miten paljon sinulla on töitä, jotka tulee tehtyä vain sinun toimesta?

Uhrautuvan kanssa

Uhrautuvan henkilön kanssa on tavallaan helppoa olla, kun hän sulautuu muiden ihmisten tarpeisiin, eikä tarvitse paljoa tilaa. Uhrautuja on aina valmis unohtamaan omat menot ja toiveet, jotta muilla on hyvä olla.

Jatkuva uhrautuminen alkaa jossain vaiheessa väsyttää ja viedä voimia, jos ei tiedosta omaa käyttäytymismallia. Pitkittynyt väsymys voi johtaa uupumiseen, katkeroitumiseen ja vihaan muita kohtaan. Pitkään uhrautunut saattaa alkaa uupuessaan käyttäytymään marttyyrin tavoin, kun hän suorittaa asioita, eikä kukaan huomaa hänen tekemää työn määrää.

Lue myös: Perfektionismi poistaa luovuuden

Uhrautujan roolista irrottautuminen

Uhrautujan roolista on mahdollista irrottautua, kun tiedostaa oman käyttäytymisen. Tärkeää on opetella pyytämään muilta apua ja nähdä, että asiat hoituvat myös toisten toimesta. Kannattaa harjoitella ulos pääsyä ajatuksista: minun täytyy ja minun on pakko. Nämä ajatukset antavat tavallaan uhriutumiseen ravintoa.

Tavoitteita omalle ajattelulle

Tavoitteita omalle ajattelulle voisi olla, että kokee tekevänsä itse päätökset ja valinnat elämässä. Huolehtii omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista omilla ehdoilla.

Aseta rajat

On lupa olla rauhassa, eikä tarvitse ottaa vastaan koko maailman murheita, olla kiltti ja kuuntelevainen. Tavoitettavissa ei tarvitse olla 24/7. Välillä voi myös miettiä, mikä itselle on riittävän hyvä ja pyrkiä unohtamaan muiden ihmisten odotukset itseä kohtaan.

Lue myös: Arvot ja rajat

27.10.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!