fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Onko kiire arvostuksen mittari

Onko kiire arvostuksen mittari? Nyt olemme tilanteessa, jossa osalta ihmisistä kiire on poistunut, mutta tilalle on tullut huoli ja stressi, koska toimeentulo on monella ihmisellä vaakalaudalla tai loppunut kokonaan. Kiireessä eläneelle ihmiselle, kiireen loppuminen aiheuttaa tyhjyyden tunteen, koska työ on ollut isossa roolissa tämän henkilön elämässä. Nyt kannattaa ja pitää hakeutua vertaistuen piiriin, jotta jaksaminen ja uupumisriski jäävät vähäisemmiksi.

Kiire syö luovuuden

Kiire muodostuu ihmiselle siitä, kun jo suunniteltuun työkalenteriin lisätään ennalta suunnittelemattomia töitä. Toistuvasti tapahtuvalla töiden lisäämisellä jo suunniteltuun päivään, saadaan työntekijän jaksaminen vähenemään huomattavasti.

Lue myös: Luova ajattelu

Mieti omalle kohdalle: Olet suunnitellut tekeväsi töitä niin, että ehdit lounaalle työkaverin kanssa. Sinulle soitetaan, että yksi työyhteisöstä on sairastunut ja nämä työt siirtyvät nyt sinun hoidettaviksi ja ne pitää tehdä tänään. Seuraus: Lounaasi jää lyhyeksi, et ehdi vaihtamaan kuulumisia työkaverin kanssa, työnilo muuttuu suorittamiseksi. Ratkaisu: Voisit miettiä, missä kaikessa sinun pitää olla mukana ja mitä voit siirtää johonkin toiseen ajankohtaan. Omista rajoista huolehtiminen on itsestä huolehtimista.

Kiirettä ei pidä hokea

Jatkuva kiireestä puhuminen ja sen hokeminen vain pahentaa omaa ja muiden oloa. Henkilö ei ehkä itse tiedosta, että puhuu jatkuvasti kiireestä ja tavallaan aiheuttaa itselleen vielä korkeamman verenpaineen. Työkavereita tämä kiireen hokeminen usein saattaa ärsyttää, koska muilla on myös paljon töitä, mutta eivät mainitse asiaa jokaisessa käänteessä.

Kiireen poistuminen työnkuvasta

Osalle ihmisistä kiireen poistuminen on tuonut työnkuvaan selkeyttä ja kalenteriin on tullut nyt aikaa tehdä perustyötä paremmin, sekä lisää tilaa ajatella. Jos työyhteisöissä mietittäisiin enemmän pandemian vaikutusta heidän työhönsä, voitaisiin havaita asioita, jotka nyt tehdään tehokkaammin ja paremmin. Monen asian edistyminen vaatii pysähtymisen etätyönohjauksessa, jotta asioita lähdetään korjaamaan ja muuttamaan toimivammaksi.

Lue myös: Etätyövälineillä on väliä

Hetkessä oleminen ja eläminen

Hetkessä oleminen ja eläminen auttaa viemään kiireen tunteen pois. Suurin haaste on siinä, antaako itselleen luvan olla suorittamatta. Meillä on asioita, joihin voimme vaikuttaa ja niitä asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan, kannattaa keskittää energia niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Ihmisellä on luonnostaan läsnäolontaito, kun sen vain ymmärtää ottaa omaan käyttöön.

21.4.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja STOry ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!