fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Onnellisuus mita se on

Onnellisuus, mitä se on? Tavatessani ihmisiä olen huomannut, että monet keski-iän ylittäneet ihmiset vaikuttavat yleisesti onnellisemmilta elämäänsä. Johtuuko onnellisuus eletystä elämästä, itsetuntemuksesta vai elämän asenteesta? Pelkästään yksi näistä ei taida selittää onnellisuuden tunnetta.

Onnellisuus ei ole yksin oikeus

Onnellisuus ei ole yksinoikeus vaan jokamiehenoikeus. Onnelliseksi voi tulla monista asioista, yhdelle se on perhe, toiselle työ ja työyhteisö, kolmannelle se on jotain muuta. Onnea ei voi arvottaa, kun jokaiselle onni tarkoittaa eri asioita. Välillä mietin, onko onni kytketty lainkaan rahaan? Raha tuo helppoutta ja taloudellista turvaa, mutta kuinka moni taloudellisesti rikas ihminen todellisuudessa on onnellinen? Raha tuo myös huolta sen menettämisestä.

Onni on hetkiä arjessa

Onni on hetkiä arjessa, kun tulee kotiin ja lemmikki tulee iloisena vastaan tai kahvi on keitettynä odottamassa juojaansa, voi kokea itsensä onnelliseksi. Onni voi olla vapaapäivän aamu, kun saa lukea lehden rauhassa, ilman kiirettä mihinkään. Onnea voi olla, kun kykenee tekemään asioita, joita ei aiemmin pystynyt. Onnea voi olla, kun on oppinut uusia asioita tai on tutustunut uusiin ihmisiin.

Lue myös: Sinä olet ainutlaatuinen

Onnellisuutta lisää luonnonläheisyys

Onnellisuutta lisää luonnonläheisyys, joka on monissa tutkimuksissa todettu. Luonnonläheisyyden on todettu nopeuttavan potilaan paranemista. Lapsilla luonnossa oleskelu edistää fyysistä ja henkistä terveyttä, sekä lisää sairauksilta suojaavia muutoksia. Luonnolla on myös stressiä ja verenpainetta laskeva vaikutus. Voiko luonnonläheisyys olla merkittävä onnellisuustekijä?

Onnellisuutta lisää vuorovaikutus

Onnellisuutta lisää vuorovaikutus, jolloin ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Välillä saan kuulla asiakkaalta, että hän on odottanut tapaamista. Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen luo pohjaa identiteetin kasvuun, joka voi muuten tyrehtyä. Olen saanut tehdä työtä aivan ihanien ihmisten parissa ja olen onnellinen, kun saan kokea merkityksellisyyden kasvun asiakkaiden elämässä.

Lue myös: Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen

Mielenrauha ja tyyneys

Mielenrauha ja tyyneys ovat onnellisuuden elementtejä, kun kykenee pysähtymään, asioiden tarkastelu helpottuu ja kuva selkeytyy. Pysähtymättä saattaa ajaa ylinopeudella onnensa ohi, pysähtyminen on merkityksellisyyden tiedostamisen edellytys. Merkityksellisyyden kokeminen on onnellisuuden osa, jota kasvattamalla voi kokea onnen hetkiä. Merkityksellisyyteen liittyy myös kiitollisuus, joka on osa onnellisuuden tiedostamista. Miten onnellisuus näkyy sinun elämässä?

12.11.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!