fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Palautuminen lomalla

Palautuminen lomalla riippuu useista asioista.

Lomalla on tarkoitus virkistyä ja kerätä voimia tulevaan aikaan. Voimavaroja lisäävien tekijöiden pohdintaan kannattaa käyttää aikaa jo ennen lomaa, jotta lomasta ei tule pelkästään suorittamista ja muiden ihmisten tarpeisiin vastaamista.

Erityisesti kannattaa miettiä, mitkä asiat sinulle tekevät lomasta loman. Tärkeää kannaltasi on, että palautuminen lomalla onnistuu niin psyykkisesti, kuin fyysisesti.

Hyvä on myös muistaa, että loma ei voi olla elämässä se ainoa palautumisen paikka. Työ itsessään pitää olla myös rakennettu siten, että palautumista tapahtuu myös työajalla. ( 20.7.2023 )

 

Lomalle lähtöön vaikuttaa

Olemme erilaisia ja teemme asioita monella tavalla. Esimerkiksi palkkatyöstä lomalle lähteminen on erilainen tilanne, kuin yrittäjän lomalle lähteminen. Vastuut ja vapaudet vaikuttavat eri tavoin lomien pitämiseen ja mahdollisuuteen saada lomaa. Kirjoitin sinulle kahdentoista kohdan listan kysymyksiä, joiden avulla voit suunnitella lomalle lähtemistä ja lomalla oloa palauttavammin.

Lue myös: Työkuormitus ja palautuminen

Listan kysymyksiin vastaamalla, lomasi voi olla palauttavampi, kuin ennen.

  1. Mikä on sinun lomallesi oikea ajankohta vuodessa?
  2. Minkä pituinen loman tulee olla, että huomaat olleesi lomalla?
  3. Montako kertaa vuodessa tarvitset lomaa, jaksaaksesi työssäsi?
  4. Mitä asioita pitää hoitaa ennen lomaa, jotta voit jäädä rauhallisin mielin lomalle?
  5. Mitkä asiat saat delegoitua loman ajaksi muille?
  6. Mitkä ovat tarpeesi loman suhteen, että loma tuntuu lomalta?
  7. Millaisia odotuksia sinulla on lomalle?
  8. Tukeeko hyvinvointiasi aikataulut vai luovatko ne stressiä ja suorittamista?
  9. Onko lähiloma sinulle parempi tai auttaako kaukoloma ja etäisyys pääsemään lomatunnelmaan?
  10. Pitääkö sosiaalinen media laittaa tauolle loman ajaksi, että ajatukset ei ole kiinni työssä?
  11. Voiko sähköpostiisi laittaa lomaviestin päälle tai haluatko olla tavoitettavissa?
  12. Onko työaikasi rakennettu siten, että palautumista tapahtuu myös työajalla?

 

Jos palautuminen lomalla ei onnistu 

Jos loma tuntuu painajaiselta, jotain pitää korjata. Mikäli itse et ole asettanut lomalle omaa hyvinvointia tukevia tarpeita, jotka haluat täyttyvän, voi lomasta tulla yhtä suorittamista. Jos loma ei silloin tunnu lomalta, todennäköisesti joku muu ohjaa lomaasi ja määrittelee sen rytmin.

Lomalle lähteminen voi olla myös stressiä aiheuttava asia, jos töitä on liikaa ja tekemättömät työt kuormittavat ajatuksissa. Omassa elämässä voi myös olla erinäisiä tekijöitä, jotka voivat tehdä elämästä raskaampaa lomalla. Riippuu paljon siitä, missä vaiheessa elämää ihminen on ja monestako asiasta tai ihmisestä kantaa vastuuta.

Osalla meistä voi olla iskostunut jo lapsuuden aikana eräänlainen työlista asioista, jotka pitää tehdä kesälomalla, kuten matonpesu ja marjojen kerääminen, sekä säilöntä. Mikäli työt tuntuvat vastenmielisiltä, voi miettiä haluaako niitä lomallaan tehdä tai missä kohtaa ja miten työt olisivat mukavammassa muodossa. 

Lue myös: Uupumus voi yllättää

Lomalle päästään

Yleensä lomalle päästään ja tämä tilanne tavallaan kertoo myös siitä, että ihmisen asiat ovat kohtuullisen hyvin. Lomalle on olemassa odotuksia ja hyvinvointia tukevia suunnitelmia. Hyvä on muistaa, että se mikä toiselle ihmiselle on lomaa, ei tarkoita sitä toiselle, nautimme eri asioista.

Yksin asuessa on melko vapaat kädet, miten lomansa viettää. Perheellisen ihmisen pitää ottaa huomioon myös muiden toiveet perheessä. Lomatoiveista on hyvä keskustella jo ennakkoon ennen lomaa, jotta jokainen perheenjäsen saisi jonkin toiveensa toteutettua lomallaan ja siitä jäisi hyvät muistot.

Lue myös: Dialogilla tuloksiin

Asioihin järjestystä voimavarakeskeisellä työnohjauksella

Mikäli mielessäsi painaa asioiden sekamelska, olisi tärkeää pysähtyä miettimään ammattihenkilön kanssa tilannetta. DeToK:in voimavarakeskeisellä työnohjauksella voidaan rakentaa ja saada ryhtiä omaan tekemiseen sekä sen arvojärjestykseen.

Verkkokaupan sivulta löydät “Voimavaroja arkeen” palvelun, tämän etänä toteutettavan palvelun avulla saat selkeyttä ja toimintakykyä itsellesi. Keskustelun kautta ajatukset lähtevät toiminnaksi.

Tästä linkistä pääset DeToK:in verkkokauppaan: https://detok.fi/verkkokauppa/

 

Tekstiä päivitetty 20.7.2023 /4.8.2022 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!