Pienet asiat ratkaisevat, kun ihminen pohtii elämäänsä. Suunnan vaihtoon voi olla monia syitä, mutta yhtenä syynä voi olla, että ihminen ei koe tulleensa kuulluksi ja pääse olemaan hyödyllinen.
Työnohjauksen tasa-arvoinen keskustelu auttaa
Työnohjauksen tasa-arvoisessa keskustelussa voidaan pohtia toimintatapojen hyödyllisyyttä yhdessä ja etsiä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja tai luoda jotain täysin uutta. Kun ihmiset kertovat näkemyksistään, niin he pystyvät vaikuttamaan oman työnsä merkityksellisyyteen esiin tulleiden asioiden kautta. Monesti pienet asiat ratkaisevat, mihin ratkaisuun ihminen päätyy.
Miten teidän yhteisössä reagoidaan esimerkiksi kehitysideoihin, jotka eivät maksa muuta kuin toteutuksen vaivan? Pitääkö kehitysidea arjen helpottamiseen mennä johtavan henkilön tai erilaisten toimikuntien kautta, jotta se voidaan toteuttaa?
Yksinkertaisena esimerkkinä tässä tekstissä on tilanne opasteiden puuttumisesta yhteisön tiloista. Ongelma: ihmisten tekeminen keskeytyy toistuvasti, kyselyjen ja ovien aukomisen vuoksi. Ratkaisu: itseohjautuva henkilö ratkaisee ongelman ja laittaa oven viereen ja käytävän päähän laput opasteiksi, jotta ihmiset ohjautuvat oikeaan tilaan tullessaan yhteisön tiloihin. Palaute: ihmiset kiittelevät, että opastus on järjestetty, eikä enää tarvitse arpoa, mitä ovea raottaa etsiessään oikeaa tilaa.
Lue myös: Suuttumus muutoksen moottorina
Mitä tästä seuraa, kun luparuljanssia ei käyty?
Toisinaan hyvässä tarkoituksessa toteutettu parannusidea johtaa yllättävään tilanteeseen. Itseohjautuva henkilö pääsee kuuntelemaan johtavan henkilön purkausta, kun hänet on ohitettu. Itseohjautuvan henkilön mitta tulee täyteen ja hän alkaa panostaa omaan tulevaisuuteen hakemalla uutta suuntaa, jossa kokee olevansa hyödyksi ja voi toteuttaa kehitysideoita hyvässä hengessä, niitä havaitessaan.
Ihminen luulee olevansa toisinaan suuri, mutta on hyvin pieni henkisesti
Onko kyse vain periaatteesta, että kaikki asiat pitää kulkea tietyn henkilön kautta? Onko kyse vuorovaikutus- tai auktoriteettiongelmasta? Ehkä kaikkia näitä asioita.
Olisi rakentavampaa ensin kuunnella, mitä ihmisellä on sanottavaa
Voisi kysyä, miksi joku on toiminut, niin kuin on toiminut? Mitä hyötyä tai haittaa toiminnasta on ollut? Onko arvovallan ohittaminen tärkeä asia, kun toteutus palvelee yhteisöä? Hyvä olisi ajatella, että jokainen ihminen haluaa olla hyödyllinen, eikä ensimmäisenä mieti, kenelle kyseinen tehtävä kuuluu.
Lue myös: Valta oikeissa käsissä?
2.9.2019 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja STOry ja prosessikonsultti
Recent Comments