fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

toivo elaman eliksiiri

Toivo elämän eliksiiri on tunne, joka auttaa sinua menemään kohti tärkeäksi kokemiasi tavoitteita. Toivo on elämän peruspilari ja elämän halun ylläpitäjä. Toivoa luovan kohtaamisen edellytykset tulee olla arvostus ja empaattisuus. Yhdessä toivoa voidaan pitää yllä, yksin sitä voi olla vaikea löytää.

Toivo on ollut meillä kaikilla kovilla viimeisen vuoden. Välillä meille on annettu toivon siemeniä ja seuraavassa kohdassa ne siemenet on todettu kasvukelvottomiksi. Tilanteen jatkuva muuttuminen ja sopeutuminen tietämättömyyden tilaan tulevaisuuden suhteen, on kuluttanut voimavaroja jokaisen ihmisen kohdalla.

Pandemia on kestänyt pitkään, epämääräiset lupaukset paremmasta ja tietämättömyys ovat syöneet luottamusta ihmisten keskuudessa päättäviä tahoja kohtaan. Jatkuvat tyhjät lupaukset ja edestakainen soutaminen ovat vähentäneet toiveikkuutta.

Kurjuudella on rajansa

Yksilötasolla toiveikkuus on laskenut ja toivottomuus on päässyt valtaamaan mieltä. Ihmisen sietokyvyllä ja kurjuuden kestämisellä on rajansa. Toistuvat pettymykset lupausten pettäessä, eivät rakenna luottamusta. Mikäli tiedossa olisi päättymispäivämäärä tälle pandemialle, se helpottaisi ihmisten mieltä ja loisi toiveikkuutta.

Lue myös: Myötätunto työelämässä

Toivoa ja toiveikkuutta pitää vaalia

Toivoa ja toiveikkuutta pitää vaalia, asioita pitää toteuttaa johdonmukaisesti, on sitten kyse pandemiasta, epidemiasta tai näihin liittyvästä viestinnästä. Jos suunnitelma muuttuu, kuin tuullen suunta, luottamus ja toiveikkuus vähenee. Jatkuva suunnitelmien muuttuminen luo ympärilleen turvattomuutta, epäluottamusta ja sekasortoa.

Monelle meistä työntekeminen on pitänyt kiinni arkirutiineissa, jotka osaltaan luovat rakenteita ja jäsentävät elämän rytmiä. Työn toteuttaminen toimijan haluamalla tavalla on muuttunut olosuhteiden pakosta. Tilalle on tullut uusia tapoja toteuttaa työtä, joka osaltaan on luonut uutta työkulttuuria.

Niillä ihmisillä, joilla työ on säilynyt tai työtä on voinut tehdä haluamallaan tavalla, heillä on ollut kontaktipinta pysyvyyteen ja luottamus tulevaisuuteen. Ihmisillä, joilla on selviytymisen kokemus toivottomista tilanteista, on selviytymisen usko vaikeuksista vahvempi, vaikka heillä ei ole ollut turvaverkkoa ympärillään.

Voimavarakeskeinen työnohjaus toivon ylläpitäjänä

Voimavarakeskeinen työnohjaus toivon ylläpitäjänä tulee kuvaan, kun asioihin pitää löytää oikea suunta. Työ voi olla yhtä myllerrystä ihmisen mielessä, kun siihen sekoittuu vielä työelämän ulkopuolelta tulevat asiat alkaa suuntavaisto pettämään. Pysähtyminen työnohjauksessa ja kompassin, sekä kartan käyttöön ottaminen dialogisin menetelmin auttaa löytämään toiveikkuuden ja uusia reittejä tavoitteeseen vievälle tielle.

Onko sinulla suunta hukassa tai toiveikkuus vähentynyt? Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä etsiä ratkaisuja toiveikkuuteen ja sinun suuntaasi elämässä.

Lue myös: Voimavarakeskeisellä työnohjauksella saa laatua työhön

23.3.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!