fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Työkuormitus ja palautuminen

Meneekö sinulla vapaapäivät työstä palautumiseen? Jaksatko olla iloinen ja energinen työpäivän jälkeen vai oletko vetämätön ja loppuun ajettu? Työn organisointi voi olla ratkaisu, että saadaan työkuormitus ja palautuminen tasapainoon. Mikäli väsymys iskee päälle, aivot alkavat kulkea samaa ajatuksen ympyrää ja toimintakyky on heikentynyt. Palautumattomissa aivoissa menee säästövaihde päälle, kun palautumiseen ei ole ollut mahdollisuutta. Jotta ajatuksen ympyrästä pääsee ulos, pitää pysähtyä ja pohtia, mikä tässä kohtaa voisi minua auttaa?

Mitä tarvitset työhyvinvointiin, jaksaaksesi paremmin?

  1. Tauot, onko taukoja ja missä kohtaa tauko on hyvä pitää?
  2. Liike, liikutko työpisteeltä välillä pois vai istutko pitkään?
  3. Ravinto, tuleeko ruoka- ja kahvitauot pidettyä?
  4. Ympäristön vaihdos, pidätkö taukosi työhuoneen ulkopuolella?
  5. Piristävä keskustelu, onko keskustelun aiheet palauttavia vai kuormittavia?
  6. Työergonomia, ennalta ehkäiseekö työergonomia kehon kuormittumista?
  7. Valaistus, tukeeko valon määrä näkökykyäsi?
  8. Uni, nukutko yösi hyvin ja heräät aamulla virkeänä?

Kuormituksen hampaissa

Ihmisen on välillä vaikeaa huomata itsessään kuormittuminen, se tulee pikkuhiljaa ja nakertaa jaksamista pala palalta. Suorittajaluonteinen ihminen laittaa lisää kierroksia, jotta hommat ei jää tekemättä ja kukaan ei voi moittia työn laatua. Hän säästää ehkä unesta ja tauoista, jotta selviää kaikista ympäristön luomista vaatimuksista. Vaikka keho alkaa ilmoittaa kiputiloja vaihdellen eri paikoissa, mieleen ei tule, että vauhtia pitäisi hillitä tai pysähtyä. Kiputilojen syytä ihminen etsii aina ensin aivan muualta, kuin oman pään sisältä. Kuka sitä vauhtiruuvia viime kädessä kiristää, sinä itse vai ulkopuolelta tulevat odotukset?

Lue myös: Dialogilla tuloksiin

Uni on aivojen huoltoaikaa

Suorittaja säästää usein nukkumisestaan, jotta kaikki asiat varmasti tulee hoidettua. Tämä on alamäen alkua. Nukkuminen on aivojen huolto aikaa. Jos unesta säästää, muisti alkaa heiketä, arviointikyky ja päätösten tekokyky kärsii. Lisäksi mieliala tulee alavireiseksi, esiintyy ärtyisyyttä ja kiukkuisuutta. Läheiset ja työkaverit kyllästyvät tiuskivaan tyyppiin ja kukaan ei viitsi lähestyä äyskivää ihmistä, joka toistuvasi purkaa pahaa oloaan muihin. Kannattaako nukkumisesta siis tinkiä ja onko se ylipäätään järkevää?

Palautuminen balanssiin voimavarakeskeisellä työnohjauksella

Palautumiskeinojen löytäminen ei ole aina kovin helppoa, ihmisellä kun on tapana pitää tavoistaan kiinni ja niiden muuttaminen ei ole ihan yksioikoinen asia. Työkuormitus ja palautuminen on saatava balanssiin työkyvyn säilymisen vuoksi. Palautumiseen voidaan löytää keinoja voimavarakeskeisen työnohjauksen avulla.

Kun mieli on täynnä asioita, joita pitää tehdä on haasteellista löytää ne keskeiset asiat, joilla kuormitus ja palautuminen saadaan balanssiin. Kun työn on hektistä ja samassa eletään elämän ruuhkavuosia, itsestä huolehtiminen ei ole helppoa. Jos tämän kaiken päälle tulee vielä lisää huolehtimista, vaikka sairaista läheisistä, kuormituksen määrä kasvaa selkeästi. Pysähtyminen työnohjauksessa auttaa löytämään keskeiset asiat, joihin pitää keskittyä jaksaakseen työkykyisenä.

Onko sinulla kuormitus ja palautuminen tasapainossa?

Lue myös: Huollatko mieltäsi, kuten kehoasi?

15.6.2021 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti.

Kiitos, kun jaat kavereillesi!