fbpx

Kiitos, kun jaat kavereillesi!

Yhteisön jäseneksi päästään, sinne ei vain mennä. Yksinäisyyttä kokeville annetaan usein neuvoksi, että mene johonkin ryhmään mukaan. Tämä neuvo toimiin osalla ihmisistä, jotka ovat hyvin avoimia ja valmiita jakamaan itsestään paljon muille.

Mikäli ihminen on vähemmän avoin, jo pelkkä ryhmään meneminen voi olla valtava askel, saati vielä puhuminen täysin tuntemattomille ihmisille. Arka henkilö välttää ihmisryhmiä, mutta hänelle riittää yksi hyvä ystävä, jonka kanssa voi vaihtaa mielipiteitä ja keskustella asioista. Osalla ihmisistä lemmikki on yksinäisyyden lievittäjä, sille voi puhua ja se on aina hyvällä tuulella.

Yksinäisyys

Yksinäisyys näkyy yhteiskunnassa monella tasolla, kun yksinäisyys ei ole oma valinta se aiheuttaa henkistä pahoinvointia ihmiselle. Yksinäisyyttä kokeva tuntee sielun siskon tai veljen puuttuvan, joka olisi samalla ajatuksen taajuudella. Ympärillä voi olla paljon ihmisiä, jos se samanhenkinen ihminen puuttuu tästä joukosta, ihminen useimmiten kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyys koetaan usein elämää supistavana asiana ”en voi mennä minnekään, kun ei ole seuraa” tai ”yksin ei huvita.”

Yksin oleminen on eri asia kuin yksinäisyys, ihminen voi valita yksin olemisen monista syistä. Itse valittua yksin olemista ei koeta negatiivisena, vaan mahdollisuutena toteuttaa asioita, ilman painetta toisten ihmisten toiveista ja odotuksista.

Yksin olemiseen on monia syitä, voi olla esimerkiksi, että kuormittuu jatkuvasta sosiaalisuudesta ja haluaa kerätä voimia hiljaisuudessa. Keskittymiskyky tai työ voi olla sellainen, että se vaatii tietotulvan rajoittamista. Sukulaisuus- tai ystävyys suhteet voivat olla paljon voimia vieviä, joka on voinut vaikuttaa valintaan olla yksin.

Yksinäisyys yhteisössä

Yhteisöön liityttäessä voidaan ajatella, että meillä on sama kiinnostuksen kohde tai suunta, joka tätä ryhmää yhdistää. Kun yhteisö on muodostunut jo ennen yksilön sinne tuloa, porukkaan pääseminen ei ole läheskään aina itsestään selvyys.

Mikäli yhteisössä on yksi henkilö, joka kokee uuden tulokkaan jotenkin uhkana omalle olemiselleen yhteisössä, se voi vaikuttaa vahvasti varsinaisen yhteisön jäsenyyden muodostumiseen. Mikäli yksilö kokee, ettei hänelle löydy paikkaa ryhmässä, saattaa hänen halu jäädä yhteisön jäseneksi vähentyä.

Lue myös: Me ja he ajattelu lisää kuppikuntaisuutta

Hyväksyntä yhteisön jäseneksi

Hyväksyntä yhteisön jäseneksi, on kaikkien kannalta hyödyllinen ja positiivinen kokemus. Yhteisössä avoin katsomus kaikenlaisia ihmisiä kohtaan vahvistaa yhteisöä ja luo psykologista turvallisuutta ryhmässä. Tällöin yhteisössä jo pidempään olleet ihmiset myös haluavat jatkaa yhteisön jäseninä, kun yhteisön toiminta ei aiheuta ristiriitaisia tunteita.

Yhteisön johtohahmolla on merkitys

Yhteisön henkisen johtajan rooli osuu jollekin henkilölle, vaikka sitä ei tiedostaen valittaisikaan. Tällä henkilöllä on hyvin merkittävä vaikutus siihen, kuinka hyvin ihmiset ryhmässä tai yhteisössä viihtyvät. Johtajaksi valikoituu useimmiten asioita toimeenpaneva ja muita innostava ihminen. Millaisen johtajuuden alla haluat itse toimia?

Lue myös: Oletko mahdollistaja?

20.2.2020 DeToK, Maarit Vihiniemi, Työnohjaaja STOry ja prosessikonsultti

Kiitos, kun jaat kavereillesi!